UNF / Om UNF København

Om UNF København

Læs om UNF København, vores historie, hvordan du bliver frivillig mm. her

Foreningen

UNF København er den oprindelige af de nu syv lokalforeninger. UNF København blev stiftet i 1944 (dengang kendt kun som UNF), da en gruppe gymnasielærere fra SNU (Selskabet for Naturlærens Udbredelse) ville fokusere udelukkende på unge og derfor besluttede sig for at danne UNF.

SNU selv er stiftet tilbage i 1824 af H.C. Ørsted med formålet at formidle læren om fysik og kemi blandt alle interesserede - unge som gamle - og selve formålene for SNU og UNF ligger da også tæt op af hinanden.

Som årene gik var det ikke længere gymnasielærere, der kørte UNF, men de unge selv. Desuden er der med tiden også kommet seks andre lokalforeninger til - nemlig Aarhus, Aalborg og Odense, Lyngby, Vestsjælland og Roskilde - og hvad der oprindeligt var kendt som UNF blev således til UNF København.
Den 14. august 2002, præcis 225 år efter H.C. Ørsted blev født, blev UNF Danmark stiftet. De fire daværende lokalforeninger blev derfor samlet, hvilket muliggjorde bl.a. afholdelsen af ScienceCamps og andre landsdækkende arrangementer.

Læs hele UNF's historie her.

Hvert år i marts holder UNF København en åben generalforsamling, hvor alle med personligt medlemskab af foreningen har stemmeret. Det er her at bestyrelsen bliver valgt og hvor vedtægter og regnskab bliver gennemgået.

Ideologi - Hvorfor vi gør, som vi gør

Forståelse for naturvidenskaben er en integreret del af almen dannelse, og en afgørende faktor for et bedre samfund. Interessen for naturvidenskab skaber den grobund, samfundet har brug for. Arbejdet med naturvidenskaben skaber fremtiden og det bedre liv.

Mission - Hvordan vil vi opnå vores ideologi

UNF København er en samfundsengagerende forening, der skaber gode oplevelser ved at arrangere aktiviteter og oplyse om naturvidenskab og teknologi. Vores aktiviteter er tilpasset unge, og er arrangeret med interesse i fokus. Vi er en åben organisation, drevet af engagerede frivillige, hovedsageligt gymnasie- og universitetsstuderende.

Mål - Hvad vi konkret laver

UNF ønsker at lære unge om det skønne ved videnskab og øge interessen for videnskab. Af den grund afholder UNF arrangementer såsom:

  • Foredrag der opfordrer til debat og samtidigt lærer unge om naturen og samfundet. Således ønsker vi at få unge til at engagere sig i samfundet
  • Workshops der lærer gymnasie- og folkeskoleelever om samfundsnyttige fag såsom matematik, fysik, kemi og biologi
  • Studieture hvor deltagerne får mulighed for at se naturvidenskaben helt tæt på. Vi ønsker at opfordre deltagerne til selv at tage stilling til hvad de ser, og således opfattelse af formålet med naturvidenskab

Holdningsprogram

Vi har i UNF København vedtaget et holdningsprogram. Dette kan ses her.

Vedtægter

De gældende vedtægter, der senest blev revideret og godkendt på UNF Københavns generalforsamling den 23. marts 2019, kan findes i dette pdf-dokument.

Denne side er sidst opdateret d. 20. november 2023 af DAFL

Bliv frivillig

UNF bygger på frivillig arbejdskraft. Sådan har det altid været, og der er altid plads til endnu en, der har lyst til at bruge noget af sin fritid på at få UNF til og køre og udvikle sig, så vi fortsat kan sprede glæden og interessen for naturvidenskab.

Der er mange forskellige ting at lave som frivillig, og det er helt op til en selv, hvor meget tid, man har lyst til at lægge i det. Mange hjælper til med arrangering og afholdelse af vores arrangementer, men der er også forskellige grupper, der arbejder med hhv. arrangementer til folkeskoleelver, PR og sociale arrangementer. Dertil kommer bestyrelsen, der bliver valgt på vores generelforsamling en gang årligt. Til slut kan det også nævnes, at man som frivillig også har mulighed for at deltage i planlægningen af de nationale arrangementer som f.eks. ScienceCamps.

Du kan læse mere omkring det at være frivillig i UNF lige her.

Overvejer du at blive frivillig eller har du måske bare lyst til at høre mere om det? Så send en mail til join@kbh.unf.dk, og så svarer vi med glæde på dine spørgsmål og hjælper dig i gang.