Klik-kemi-konceptet blev udviklet samtidig i forskellige laboratorier rundt omkring i verden i 1990’erne. Der var et særligt indtrængende behov for kvantitative kemiske reaktioner til at håndtere presset fra kombinatorisk videnskab til at syntetisere, screene og identificere millioner af kemiske forbindelser. Vi opdagede tilfældigt CuAAC klik-reaktionen i 2001. Mekanismen for reaktionen vil blive diskuteret, og dens anvendelser vil blive præsenteret, samt de eksistentielle aspekter og vores fundamentale forståelse af kemi og vigtigheden af tilfældigheder i videnskaben.
Gloseliste:
CuACC reaktion: Kobber(I)katalyseret azid-alkyn cycloaddition–klik-reaktionen mellem de 3 reaktanter, kobber, azid og alkyn, som cykliserer til den velkendte 5-ledet ring, 1,2,3-triazolen.
INAIC reaktion: Intramolekylær N-acyl iminium kaskade reaktion.
Fast-fase peptid syntese: Automatiseret, trinvis peptid syntese på fast-fase (polymer-resiner).
Kombinatorisk kemi: En kemisk metode, hvor man kan fremstille tusindvis af stoffer på samme tid, under kontrollerede reaktionsbetingelser og forhold.
Proteaser: Enzymer der katalyserer proteolyse, som er nedbrydning af proteiner til mindre proteiner eller enkelte aminosyrer, ved at spalte peptidbindingerne i proteinerne.
Templat: Molekylær skabelon til videre syntese af komplekse strukturer.
Svovl-broer: Disulfid broer/bindinger mellem to thioler fra to cystein molekyler i et peptid, som giver anledning til øget stabilitet og foldning af et protein, og er dermed en vigtig komponent i sekundær og tertiære protein-strukturer.
Klik-broer: Evt. udskiftning af svovl-broer med klik-komponenter, dermed dannelse af triazolen, som giver anledning til øget stabilitet og funktionalitet af proteiner.
Apoptose: Programmeret celledød.
Frist: 11. marts 2025 kl. 19:00
Professor,
Københavns Universitet
FOREDRAG • UNF Odense
Tirsdag d. 11. Marts 2025
kl. 19.00- 21.00