CRISPR blev opdaget i bakterier som et forsvarssystem mod virusinfektioner. Systemet viste sig at være forholdsvis simpelt, med et enzym, som klipper DNA i stykker på specifikke positioner bestemt af korte RNA-sekvenser, som bakterierne kunne gemme til næste infektion. Da strategien let kunne tilpasses andre celler, gav det nye muligheder for ændringer af gener i humane celler. Opdagelsen blev belønnet med Nobelprisen i 2020 og er sidenhen blevet flittigt anvendt inden for forskning med henblik på behandling af genetiske sygdomme.
Foredraget giver et indblik i CRISPR, og hvordan nye og mere sikre metoder er under udvikling til sygdomsbehandling. Jeg vil ligeledes fortælle om vores egen forskning, hvor vi kombinerer CRISPR med AI-baseret proteinstrukturbestemmelse for at forstå, hvordan mutationer forårsager sygdomme.
PS: Medbring gerne en bærbar computer, hvis du selv vil afprøve metoder, som inspiration til egne opgaver.
Frist: 26. sept. 2024 kl. 19:00
Professor,
Institut for Biokemi og Molekylær Biologi, SDU
Med en ph.d. i biokemi og molekylær biologi er Jens S. Andersen forskningsleder for Jens S. Andersen Lab, som er en del af forskningsenheden Biomedicinsk Massespektrometri og systembiologi, hørende under Institut for Biokemi og Molekylær Biologi.
FOREDRAG • UNF Odense
Torsdag d. 26. September 2024
kl. 19.00- 21.00