UNF / Aktiviteter / 2. maj 2023 • Vil Du Spå om Mælkevejen?

Vil Du Spå om Mælkevejen?

Så kig dybt ind i stjernerne!
Foredrag ved Jakob Lysgaard Rørsted

TIRSDAG D. 2. MAJ 2023
UNF Odense

Hvad er stjerner og hvad sker der i deres dybe indre? Hvordan er vores egen galakse, Mælkevejen, bygget op? Hvordan ser man gennem den lysende overflade af en stjerne? Hvordan kan computermodeller af stjerner hjælpe os med at forstå vores egen galakse, Mælkevejen? Og hvad har det hele med lydbølger at gøre?

I dette foredrag vil du få svar på disse spørgsmål og få et indblik i hvordan forskerne anvender de nyeste teknikker i deres søgen efter viden.

Vi vil gennemgå hvordan man kan bygge en computermodel af en stjerne og bruge den til at beskrive en stjernes struktur og udvikling. Dernæst vil vi undersøge hvordan svingninger (bestående af lydbølger) i en stjernes dybe indre kan afsløre hvad der sker under overfladen, og se på hvordan vi overhovedet måler denne lyd gennem rummets vakuum. Til sidst vil vi udnytte at svingningerne giver os unik viden om stjernes alder — denne viden gør os i stand til at bruge Mælkevejens stjerner som fossiler og dermed blive klogere på hvordan galaksen har udviklet sig siden sin fødsel.

Image credit: https://www.theguardian.com/science/gallery/2022/may/19/milky-way-photographer-of-the-year-2022-in-pictures#img-3

JAKOB LYSGAARD RØRSTED

PhD, AU

Astronomi
Fysik
Rumfart
Teknologi

Praktisk info

FOREDRAG • UNF Odense

Tirsdag d. 2. Maj 2023

kl. 19.00- 21.00

U46, Syddansk Universitet, Campus Odense

Campusvej 55, Indgang C
5230 Odense M

VIS KORT