UNF / Aktiviteter / 27. oktober 2022 • Om Studier med Tvillinger ved SDU

Om Studier med Tvillinger ved SDU

Foredrag ved Jacob von Bornemann Hjelmborg

TORSDAG D. 27. OKTOBER 2022
UNF Odense

Sundhedsvidenskabelig forskning går i al sin enkelhed ud på at forbedre menneskers sundhed. Vi vil gerne leve længe uden alvorlige sygdomme, samt føle vi har det godt. Tilegnelse af viden om sunde og usunde faktorer, behandlinger og endda forståelse af underliggende naturlige sammenhænge er afgørende for dette formål. Studier med tvillinger har vist sig vigtige for erkendelse af sammenhænge imellem faktorer for sundhed eller sygdom og er yderst aktuelle nu.

Vi vil betragte nogle af de største studier i verden med tvillinger for indsigt i bagvedliggende forklarende årsager til visse sygdomme. Vi vil se nærmere på, hvad der menes med forklarende årsager og hvorledes denne information kommer frem og bruges for afklaring af tvivl eller for en dybere forståelse. Forskere tilvejebringer dette baseret på afgørende data - personlige data, men anonyme i omsætningen til erkendelse, samt ved brug af spændende matematik, statistik, biologi og datalogi. Vi vil se, hvorledes disse emner bringes sammen i forening for studier der vedrører faktorer som eksempelvis motion, rygning, tatoveringer, samt mere generelle biologiske processer hørende til kønsforskelle og aldring. Undervejs vil vi se hvorledes simple principper for studier af sammenhænge med tvillinger finder anvendelse i moderne modeller for kunstig intelligens.

Studier med tvillinger ved SDU har forgået siden 1971. Dette har afstedkommet betydelige fund og afgørende erkendelser takket være bidrag fra tvillinger i Danmark og i Norden. Foredraget vil forsøge at give et indblik i dele af dette og mulige perspektiver fremover.

Frist: 27. okt. 2022 kl. 19:00

JACOB VON BORNEMANN HJELMBORG

PhD, Professor, SDU, Institut for Sundhedsforskning, Epidemiologi, Biostatistik og Biodemografi

Biologi
Datalogi
Matematik

Praktisk info

FOREDRAG • UNF Odense

Torsdag d. 27. Oktober 2022

kl. 19.00- 21.00

U46, Syddansk Universitet, Campus Odense

Campusvej 55, Indgang C
5230 Odense M

VIS KORT