Gitte Moos Knudsen er hjerneforsker, professor og overlæge i neurologi ved Rigshospitalet og Københavns Universitet. Ved foredraget vil hun fortælle om de såkaldte klassiske psykedelikas historiske oprindelse og hvordan stofferne siden blev en central del af hippiernes fortælling. Drop acid, not bombs, som de sagde under Vietnamkrigen. Det tog et omfang så man fra amerikansk - og siden det meste af resten af verden - så sig nødsagt til at forbyde stofferne. De klassificeres idag stadig som de værste afhængighedsskabende stoffer, på linje med fentanyl.
Men de psykedeliske stoffer fandt også andre anvendelser end de rekreationelle. Det amerikanske efterretningssystem eksperimenterede med at kunne få tilståelser ud af personer, man havde givet psykedelika. Og psykiaterne så nye behandlingsmæssige muligheder for at behandle svære sindslidelser, nogen gange administreret på en måde som ikke var hensigtsmæssig, og som aldrig ville kunne forekomme lovligt i dag.
I dag ser vi igen med nye øjne på de potente stoffer og antallet af studier der tyder på at stofferne kan have en berettigelse som medicin for bl.a. depression, spiseforstyrrelser, tobaks- og alkoholafhængighed og smertetilstande vokser stadig.
Vi skal tilsidst se på hvordan stofferne virker på hjernen og hvad vi ved om videnskaben bag stoffernes virkning.
Frist: 20. maj 2025 kl. 00:00
PhD,
Chair, Professor, MD, DMSc,
Deparment of Clinical Medicine
FOREDRAG • UNF København
Tirsdag d. 20. Maj 2025
kl. 17.00- 19.00