Svampe var her længe før os mennesker – et helt rige for sig selv, tættere på os end på planter. Denne lighed er fundamental, selv når vi skal bekæmpe svampesygdomme hos mennesker.
Deres rolle i naturen kan slet ikke overvurderes: Uden svampe, ingen skove, ingen velfungerende kredsløb af kulstof og næringsstoffer. De nedbryder alt fra efterårets blade til store træstubbe – og hvem kender ikke den dybe ”finde-svampe-lykke”?
Med deres enzymer – som en slags udvendig tarm! – kan svampe omdanne vores affald og madspild til værdifulde ressourcer: Nye fødevareingredienser, foder, biobaserede materialer. Dette gavner både klima og biodiversitet (ved at frigøre landbrugsareal) og er en styrkeposition for dansk industri, der er førende inden for enzymproduktion via svampe.
Svampe tilbyder kulinarisk 'umami' og har givet os livsvigtig medicin som penicillin, kolesterol-sænkende statiner og cyclosporin til organtransplantationer. Ny forskning peger på potentiale for mental sundhed via stoffer som psilocybin, og deres fascinerende mycelier kommunikerer endda som et netværk. Der er endog kalkmalerier i de danske kirker af spids nøgenhat.
Men svampe udgør også trusler – farlige infektioner og voksende resistens mod behandling kræver opmærksomhed. Og ja, nogle svampe kan manipulere insekter på fascinerende, 'zombie'-lignende måder!
Fra ældgammel naturmedicin til fremtidens løsninger på klima-, biodiversitets- og sundhedskriser – svampenes potentiale er enormt, men alt for ofte overset. Derfor er det mere vigtigt end nogen sinde før, at flere skal vide meget mere om svampe!
Frist: 13. maj 2025 kl. 00:00
PhD,
Professor,
Professor og forfatter Lene Lange har haft topstillinger som Forskningsdirektør (Novozymes) og Professor/Dekan (flere universiteter). Hun har udviklet CUPP-teknologien og har haft ledende rådgivningsroller for bl.a. EU (CBE-JU) og den danske regering. Hendes nyeste bog hedder 'Suveræne Svampe'.
FOREDRAG • UNF København
Tirsdag d. 13. Maj 2025
kl. 17.00- 19.00