UNF / Aktiviteter / 19. september 2024 • Bag linsen: Forstå øjensygdommene AMD og diabetisk retinopati

Bag linsen: Forstå øjensygdommene AMD og diabetisk retinopati

Foredrag ved Anna Bøgh Lindholm

TORSDAG D. 19. SEPTEMBER 2024
UNF Aarhus

Kan du forestille dig at miste dit syn? Selvom vi egentlig ikke er afhængige af vores syn, er det de færreste, der kan forestille sig at undvære det. Prøv så at forestille dig, at du bliver ramt af en øjensygdom med synstab, hvor den nuværende behandling muligvis ikke kan redde det.

Desværre er dette tilfældet for mange danskere og vil være tilfældet for mange flere i fremtiden, idet vi samfundsmæssigt bliver ældre og flere rammes af sukkersyge. Øjet er et forholdsvist lille organ - men det er meget mere end bare en flot øjenfarve; dets kompleksitet gør det til et fascinerende biologisk vidunder, der fungerer som vores vindue til verden. Til dette foredrag vil jeg dissekere øjets anatomi for jer med fokus på de lag, der ligger bag linsen. Vi vil komme omkring to af de hyppigste nethindesygdomme; aldersrelateret makuladegeneration (AMD) og diabetisk retinopati (DR). De ting vi ved, de konsekvenser der medfølger, den behandling der findes, og den forskning vi arbejder med. Kort sagt har foredraget til formål at oplyse om den kamp der udspiller sig mod tid og metabolisk ubalance.

Det anbefales at møde senest 15 minutter før arrangementer, da vi ellers vil frigive reserverede pladser. Aktiviteten er gratis for alle medlemmer af UNF. For ikke-medlemmer, Adgangsbillet: 20 kroner, Årsmedlemskab: 50 kroner

Vidste du Matematisk Kantine har aftenåbent fra 17.00-20.30? Køb kaffe og kage i pausen eller gør en tur ud af det og spis aftensmad dernede med dine elever efter foredraget. I kan også møde os dernede til en uformel snak - se efter de sorte UNF t-shirts. Bemærk at nogle aftener kan alle borde være optaget. Læs mere og bestil bord på matkant.dk

Frist: 19. sept. 2024 kl. 17:15

ANNA BØGH LINDHOLM

Anna Bøgh Lindholm

Cand. Scient. i Molekylær Medicin, Ph.d.-studerende, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet

Som Ph.d.-studerende hos professor Thomas Corydon har jeg fået en unik mulighed for at fordybe mig i øjensygdomme der fører til synstab. Mit projekt baserer sig på at prøve at forstå de mekanismer der ligger bag nethindesygdommen diabetisk retinopati, som er en af de mere alvorlige følgesygdomme hos diabetes-patienter. Der er stadig store huller i den viden der findes om diabetisk retinopati, men det er et faktum at vi er nødt til at udfylde disse huller før vi kan lave en eTektiv behandling mod sygdommen. Derudover arbejder forskningsgruppen også med den aldersrelaterede nethindesygdom AMD, hvor man ved så meget om mekanismerne bag sygdommen at vi de sidste mange år har arbejdet på en behandling, der vil være mere eTektiv end den der anvendes i klinikken i dag.

Biologi
Medicin

Praktisk info

FOREDRAG • UNF Aarhus

Torsdag d. 19. September 2024

kl. 17.15- 19.00

Auditorium E, Institut for Matematik, Aarhus Universitet

Ny Munkegade 118
8000 Aarhus C

VIS KORT