UNF / Aktiviteter / 25. april 2024 • Atomer afslører nyt om fortiden og nutiden

Atomer afslører nyt om fortiden og nutiden

Kulstof-14 og stabile isotoper
Foredrag ved Jan Heinemeier

TORSDAG D. 25. APRIL 2024
UNF Aarhus

VIGTIG INFORMATION - aflysning:

Aktiviteten er desværre aflyst.

Da Libby i 1947 introducerede ideen om datering ved hjælp af kulstof-14 var det en revolution, især for arkæologien. Da det i slutningen af 1970’erne lykkedes at separere og måle kulstof-14 med en atomaccelerator, var det endnu en revolution af metoden til kulstof-14-metoden, der tillod hurtige og meget præcise dateringer af prøver, der var ned til 10.000 gange mindre end hidtil (0,1 mg kulstof).

I dag bruges metoden overalt inden for forskning i arkæologi, klimahistorie, retsmedicin, biologi, geofysik og meget andet. Vi tager et overblik over metoden og et udvalg af de spændende anvendelser og resultater.

Det anbefales at møde senest 15 minutter før arrangementer, da vi ellers vil frigive reserverede pladser. Vidste du Matematisk Kantine har aftenåbent fra 17.00-20.30? Køb kaffe og kage i pausen eller gør en tur ud af det og spis aftensmad dernede med dine elever efter foredraget. I kan også møde os dernede til en uformel snak - se efter de sorte UNF t-shirts. Bemærk at nogle aftener kan alle borde være optaget. Læs mere og bestil bord på matkant.dk

JAN HEINEMEIER

Jan Heinemeier

PhD, Leder af Aarhus AMS Center, Institut for Fysik og Astronomi

Jan Heinemeier er lic.scient. (ph.d.) fra Institut for Fysik og Astronomi og har arbejdet på instituttet inden for atom-, kerne- og acceleratorfysik. Sammen med kolleger har han arbejdet med udvikling af metode og acceleratorudstyr til 14C-datering af små (mg) kulstofprøver ved hjælp af AcceleratorMasseSpektrometri (AMS). Han har været leder af Aarhus AMS Center (AARAMS), fra centeret blev officielt etableret i 1992, indtil han blev lektor emeritus i 2015. Sammen med kolleger og fagfolk fra andre områder har han forsket inden for bl.a. arkæologi, klimahistorie, retsmedicin, biologi og geofysik. I dag arbejder han videre på forskningsprojekter sammen med kolleger i indland og udland.

Praktisk info

FOREDRAG • UNF Aarhus

Torsdag d. 25. April 2024

kl. 17.15- 19.00

Auditorium E, Institut for Matematik, Aarhus Universitet

Ny Munkegade 118
8000 Aarhus C

VIS KORT