UNF / Aktiviteter / 19. marts 2024 • Antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens

Fra bakterie-krig til overforbrug i klinik og landbrug
Foredrag ved Sandra Breum Andersen

TIRSDAG D. 19. MARTS 2024
UNF København

Farerne ved antibiotika resistens fylder i nyhederne, og det forventes at resistente bakterier i 2050 vil forårsage 10 mill dødsfald om året globalt hvis vi ikke ændrer vores vaner. Antibiotika betyder ”mod liv” og de første stoffer blev isoleret fra bakterier og svampe, som bruger dem til at føre krig mod hinanden.

Jeg vil fortælle om de første forsøg med antibiotika og hvordan disse stoffer har revolutioneret sundhedsvæsenet. Uden antibiotika ville det være farligt at udføre standard operationer, og at træde på et søm kunne vise sig dødeligt. Men der er også en bagside af medaljen.

Disse vidunder-stoffer har vist sig at kunne virke vækstfremmede og er blevet brugt i dyrelandbrug i stor stil til dette, og for at undgå infektioner der spredes i overbefolkede stalde.

Det har ledt til omfattende spredning af resistens. Og hvis dyr bliver større af antibiotika behandlinger, hvad er så konsekvenserne af at amerikanske børn i gennemsnit fik 11 antibiotika behandlinger i deres første leveår? Jeg giver en introduktion til vores fantastiske tarm mikrobiom og hvad der sker når det bliver slået ud af kurs af antibiotika, og nogle af de spændende nye behandlingsmuligheder der er under udvikling.

SANDRA BREUM ANDERSEN

PhD i Biologi, Associate Professor, Københavns Universitet

Biokemi
Biologi
Bioteknologi
Kemi
Medicin

Praktisk info

FOREDRAG • UNF København

Tirsdag d. 19. Marts 2024

kl. 18.30- 21.00

Auditorium 3, H.C. Ørsted Institutet, Københavns Universitet

Universitetsparken 5
2100 København Ø

VIS KORT