Jordens øgede befolkningstilvækst betyder et større behov for fødevarer, hvilket samtidig giver en stigende klima- og miljøbelastning, hvis vi i fremtiden fortsætter vores nuværende måde at producere fødevarer og spise på. Mange forbrugere ønsker at spise mindre kød og animalske fødevarer af hensyn til klima, sundhed og dyrevelfærd. Morgendagens fødevarer kommer derfor til i højere grad at bestå af råvarer og ingredienser fra alternative kilder. Fødevarer baseret på alternative proteiner fra planter og fra havet er allerede på hylderne i supermarkedet og udbuddet vokser fortsat med høj hastighed. For at tiltale forbrugerne præsenteres disse, så de ligner velkendte animalske klassikere; plantefars, ’mælke’-drikke, vegetabilske erstatninger af ost og æg, hvilket giver udfordringer mht. smag, konsistens, udseende og næringsstofindhold. Vi kigger på, hvordan plantebaserede alternativer fremstilles og hvad der er op og ned mht. klimaaftryk og ernæring.
Frist: 2. aug. 2023 kl. 18:00
PhD,
Lektor, Forskergruppeleder,
Institut for Fødevare, Aarhus Universitet
Marianne Hammershøj forsker i fødevares struktur og egenskaber, og hvordan vi best frembringer dem. Hendes forskning er gået fra et fokus på æg- og mælkeprodukt til i dag også at inkluder plante-baserede fødevarer.
FOREDRAG • UNF Aarhus
Torsdag d. 4. Maj 2023
kl. 17.15- 19.00