UNF / Aktiviteter / 28. februar 2023 • Verdens allerstørste partikelacceleratorer

Verdens allerstørste partikelacceleratorer

Foredrag ved Søren Pape Møller

TIRSDAG D. 28. FEBRUAR 2023
UNF Aarhus

Foredraget foregår i Auditorium D3, Institut for Matematik.

Acceleratorer er maskiner bygget til at generere atomare partikler med meget store energier. De allerstørste er bygget på det fælles europæiske forskningscenter CERN i Geneve, og er knapt 30 km i omkreds; og en endnu større maskine er i planlægningsfasen.

Med disse acceleratorer kan man danne og studere de elementarpartikler, som vi og resten af universet består af. Generelt gælder der at jo større energier man producerer, jo mindre ting kan man ”se”. Udover studiet af elementarpartiklers egenskaber, kvantetal etc., bruges disse store acceleratorer også til at studere de kræfter, der virker mellem partiklerne. Håbet er på denne måde at ”forstå” universet, ved at kende elementarpartiklerne og kræfterne imellem dem.

I foredraget skal vi se lidt på den historiske udvikling af acceleratorerne, samt muligheden for at bygge endnu større acceleratorer; enten fysisk større, eller med højere energier, f.eks. ved brug af lasere. Vi skal endelig se lidt på mere praktiske anvendelser af acceleratorer til enten industriel brug eller i hospitalsvæsenet.

For at finde Aud. D3 går du ind af hovedindgangen til Instituttet for Matematik, drejer til højre ind på D.gangen, og så op af trappen. Der vil være frivillige til at guide jer ind.

SØREN PAPE MØLLER

PhD, dr. scient,, Centerleder, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

Praktisk info

FOREDRAG • UNF Aarhus

Tirsdag d. 28. Februar 2023

kl. 17.15- 19.00

Institut for Matematik, Aarhus Universitet

Ny Munkegade 118
8000 Aarhus C