UNF / Aktiviteter / 8. februar 2023 • Fusionsenergi

Fusionsenergi

Hvor tæt er vi på at kunne kopiere Solen?
Foredrag ved Søren Bang Korsholm

ONSDAG D. 8. FEBRUAR 2023
UNF Lyngby

Drømmen om at kunne kopiere Solen i kraftværker på Jorden – og på den måde skabe en sikker og uudtømmelig energikilde – har i flere årtier drevet forskere og ingeniører gennem store gennembrud. Det er kun godt 100 år siden, at Arthur Eddington foreslog, at Solen skabte sin energi vha. fusion af brint til helium. Og i dag, er vi blot 5 år fra opstarten af ITER, verdens største energiforskningsprojekt, der skal vise, at mennesket formår at skabe forhold i en reaktor, der er relevante for et fusionskraftværk.

Målet for ITER er, at fusionsbrændslet, der er i plasmatilstanden, via fusionsprocesser vil generere en effekt på 500 MW, mens det opvarmes med 50 MW. Fusionsplasmaet, som vejer ca. 1 g, skal holdes på en temperatur på ca. 200 mio. C. Samtidig må plasmaet holdes indesluttet i et kraftigt magnetfelt, der genereres af et af de største superledende magnetsystemer, der nogensinde er bygget.

Vi tager et kig på designet af og planerne for ITER og de næste skridt mod fusionsenergi – og så skal vi selvfølgelig også høre om DTUs eget fusionseksperiment NORTH.

SØREN BANG KORSHOLM

Søren Bang Korsholm

Seniorforsker, DTU fysik

Energiteknologi
Fysik
Klima

Praktisk info

FOREDRAG • UNF Lyngby

Onsdag d. 8. Februar 2023

kl. 18.00- 20.00

Auditorium 34, Danmarks Tekniske Universitet

Bygning 306, Matematiktorvet
2800 Kgs. Lyngby

VIS KORT