UNF / Aktiviteter / 24. november 2021 • Statistisk detektivarbejde i retssager

Statistisk detektivarbejde i retssager

Foredrag ved Therese Graversen

ONSDAG D. 24. NOVEMBER 2021
UNF Lyngby

Vi ser på en række engelske kriminalsager, hvor jeg har været inddraget som ekspertvidne, og snakker om, hvorfor det kan være rigtigt svært at analysere DNA-spor, og hvad en statistiker som mig skal bruges til i en retssag.

DNA opfattes som noget af det mest afgørende bevismateriale, men når man står med et DNA-spor ude fra et gerningssted, kan det faktisk være vanvittigt svært at afgøre hvem, DNA'et kommer fra. Et af de store problemer opstår, når man har et blandet DNA-spor, der altså består af DNA fra flere personer. Ligesom der er flere måder at lægge to tal sammen på for at få tallet 10, er der ofte mange måder at blande DNA fra flere personer på, der giver det samme blandede spor. Det er derfor ikke klart, hvilke personer der har været til stede, hvis man kun har et blandet spor fra gerningsstedet at gå efter.

Vanskelighederne bliver illustreret med et puslespil, hvor brikkerne er de forskellige personers DNA. Kan du mon få sat dem sammen så de passer med DNA-sporet fra gerningsstedet?

THERESE GRAVERSEN

Therese Graversen

PhD, Lekor, IT Universitetet i København

Datalogi
Matematik

Praktisk info

FOREDRAG • UNF Lyngby

Onsdag d. 24. November 2021

kl. 18.00- 20.00

Auditorium 34, Danmarks Tekniske Universitet

Bygning 306, Matematiktorvet
2800 Kgs. Lyngby

VIS KORT