UNF / Aktiviteter / 13. november 2020 • Udvikling og produktion af biologiske lægemidler – fra ide til patient

Udvikling og produktion af biologiske lægemidler – fra ide til patient

Hvorfor tager det så lang tid? – og kan man øge tempoet når det virkelig brænder på (COVID-19 vaccinen), og stadig stå med et sikkert lægemiddel?
Foredrag ved Anne Bondgaard Tolstrup

FREDAG D. 13. NOVEMBER 2020
UNF Aarhus

Live stream: Foredraget kommer til at foregå på Odder Gymnasium, hvor det desværre ikke er muligt for andre end elever fra Odder Gymnasium at kunne se foredraget fysisk. Til gengæld er det muligt at se foredraget online live. Link til live stream: https://vimeo.com/477696867/2bf6fddb5c

I slutningen af foredraget, vil foredragsholder svare på spørgsmål. Hvis man ser med på live stream, er det muligt at stille spørgsmål, ved at sende en sms til 23903370 med ens spørgsmål, så vil spørgsmålet blive læst op.

Lægemidler som for eksempel insulin og antistoffer betegnes som biologiske lægemidler, fordi der skal levende celler til for at producere dem. Også vacciner og de helt moderne gen- og celleterapier er biologiske lægemidler. Man kan sige at biologiske lægemidler er mere ”naturlige” end syntetisk fremstillede tabletter (fx hovedpinepiller), fordi det tit er de samme stoffer som vores kroppe selv kan lave, altså hvis vi er raske. Biologiske lægemidler er tit meget specifikke, dvs. de rammer kun bestemte mål i vores krop. Det kan være kræftceller, eller molekyler som kroppen fejlagtigt laver for lidt eller for meget af, så vi bliver syge. Det kan også være stoffer som regulerer vores immunsystem, så det bedre kan bekæmpe fx kræft. Der er fornyligt blevet uddelt Nobelpriser for netop sådan nogen ideer.

Jeg vil fortælle noget om hvad forskerne og udviklerne skal igennem fra de får ideen til et nyt biologisk lægemiddel og til de står med et færdig-godkendt, sikkert og effektivt produkt i hånden, som må bruges til behandling af patienter. Du hører om hvordan man fremstiller en produktionscelle der laver præcis det rigtige molekyle, udvikler en fremstillingsproces i store tanke, og analyserer og tester lægemidlet før det når til patienten.

ANNE BONDGAARD TOLSTRUP

Anne Bondgaard Tolstrup

PhD, Direktør, AbtBioConsult

Anne Bondgaard Tolstrup, PhD, har arbejdet med udvikling af biologiske lægemidler i over 25 år i både små biotek og store biopharmaceutiske virksomheder. Hun rådgiver i dag sådanne virksomheder verden over, gennem hendes firma AbtBioConsult (www.abtbc.com).

Biokemi
Biologi
Bioteknologi
Medicin
Molekylærbiologi

Praktisk info

FOREDRAG • UNF Aarhus

Fredag d. 13. November 2020

kl. 12.40- 13.50

Sted endnu ukendt