UNF / Aktiviteter / 30. januar 2020 • Sinclair Scientific - historiens mest upræcise lommeregner

Sinclair Scientific - historiens mest upræcise lommeregner

Foredrag ved Søren Eilers

TORSDAG D. 30. JANUAR 2020
UNF København

De første elektroniske videnskabelige lommeregnere, som erstattede regnestokke og logaritmetabeller i den første halvdel af halvfjerdserne var teknologiske gennembrud, men også voldsomt dyre. Den banebrydende HP-35 blev fx introduceret i 1972 til $395, svarende til 15000 kr. i dag. Billigere maskiner vandt derfor indpas, men da ROM-lager dengang var meget dyrt, måtte designere af disse discount-apparater være ekstremt økonomiske med pladsen til selve softwaren.

Den britiske Sinclair Scientific fra 1974 kunne erhverves for en brøkdel af, hvad en HP-maskine kostede, (endda som lod-selv samlesæt hvis man virkelig ville spare!), men for at skabe plads til alle de væsentlige matematiske operationer med 320 maskininstruktioner ovenpå en CPU, som stort set kun kunne addere og subtrahere, måtte chefdesigner Nigel Searle hugge hæle og klippe tæer i en grad så resultaterne ikke altid blev helt korrekte.

Jeg vil bruge denne ikke-helt-præcise lommeregner til at diskutere hvordan man dengang og nu i praksis beregner de vigtigste matematiske funktioner, og vil argumentere for at de forældede metoder fra forbrugerelekronikkens barndom stadig er lærerige i en tid, hvor den, der er i færd med at lære matematik, har uhindret adgang til meget præcise approksimationer af disse funktioner på selv den tarveligste mobiltelefon.

SØREN EILERS

PhD, Professor, Institut for Matematiske Fag, Københavns Universitet

Matematik
Teknologi

Praktisk info

FOREDRAG • UNF København

Torsdag d. 30. Januar 2020

kl. 18.30- 20.30

H.C. Ørsted Institutet, Københavns Universitet

Universitetsparken 5
2100 København Ø

VIS KORT