UNF / Aktiviteter / 24. oktober 2019 • The infinite monkey theorem (dansk)

The infinite monkey theorem (dansk)

Foredrag ved Simon Kristensen

TORSDAG D. 24. OKTOBER 2019
UNF Aarhus

Hvis en abe udstyres med en skrivemaskine og evigt liv, vil den næsten helt sikkert producere enhver tekst i verden. Dette er indholdet af en matematisk sætning kendt som The Infinite Monkey Theorem. Noget tilsvarende gør sig gældende for reelle tal: Trækker vi et tilfældigt tal mellem 0 og 1, vil dets decimalopskrivning indeholde enhver streng af cifre.

Et tilfældigt tal er altså en dygtig abe, men der er også dårlige aber. For eksempel er 1/9 et tal, hvis decimalopskrivning kun indeholder cifrene 0 og 1. Selvom sandsynlighedsteorien dikterer, at en tilfældig abe er dygtig, kan det alligevel lade sig gøre at fange en dårlig abe.

At afgøre om et konkret tal er en dygtig eller en dårlig abe er et stort matematisk problem, der er relateret til såkaldt normale tal. I foredraget vil jeg tale om eksistensen af normale tal og problemerne i at konstruere disse. Jeg vil konstruere eksplicit normale tal i decimalsystemet og vil tale en smule om algoritmisk konstruktion af absolut normale tal. Endelig vil jeg beskrive nogle store og meget åbne problemer i teorien om normale tal.

Det anbefales at møde senest 15 minutter før arrangementer, da vi ellers vil frigive reserverede pladser.

Vidste du Matematisk Kantine har aftenåbent fra 17.00-20.30? Køb kaffe og kage i pausen eller gør en tur ud af det og spis aftensmad dernede med dine elever efter foredraget. I kan også møde os dernede til en uformel snak - se efter de sorte UNF t-shirts. Bemærk at nogle aftener kan alle borde være optaget. Læs mere og bestil bord på matkant.dk

SIMON KRISTENSEN

Simon Kristensen

Post. doc, Associate professor, Institut for matematik ved Aarhus Universitet

Matematik

Praktisk info

FOREDRAG • UNF Aarhus

Torsdag d. 24. Oktober 2019

kl. 17.15- 19.00

Auditorium E, Institut for Matematik, Aarhus Universitet

Ny Munkegade 118
8000 Aarhus C

VIS KORT