UNF / Aktiviteter / 10. januar 2019 • Matematiske Mysterier

Matematiske Mysterier

Foredrag ved Henrik Kragh Sørensen

TORSDAG D. 10. JANUAR 2019
UNF Aarhus

Vi er vant til at tænke på matematik som absolut sikker, bevist viden. Men i løbet af 1800-tallet kom matematikernes intuitioner på en række alvorlige prøver, der fik dem til at gentænke, hvad det er for en slags viden, matematikken giver. Nogle af deres bestræbelser på at gøre matematikken stringent gik ud på at udfylde opdagede huller i den overleverede antikke viden og matematisk forklare det problematiske uendelighedsbegreb. Derved stak de i overført betydning hovedet igennem et kaninhul, og på den anden side opdagede en helt ny og anderledes verden.

I denne verden fandtes både genkendelige matematiske objekter og helt nye monstrøse skabninger. I foredraget vil jeg illustrere denne proces, hvorved matematikken blev moderne. Jeg vil præsentere nogle af de gjorte opdagelser og monstre for derigennem at nå til at diskutere, hvordan matematisk intuition brød sammen og blev forandret, hvorved megen matematik blev ”mærkelig”.

Det anbefales at møde senest 15 minutter før arrangementer, da vi ellers vil frigive reserverede pladser.

Vidste du Matematisk Kantine har aftenåbent fra 17.00-20.30? Køb kaffe og kage i pausen eller gør en tur ud af det og spis aftensmad dernede med dine elever efter foredraget. I kan også møde os dernede til en uformel snak - se efter de sorte UNF t-shirts. Bemærk at nogle aftener kan alle borde være optaget. Læs mere og bestil bord her.

Frist: 11. jan. 2019 kl. 00:00

HENRIK KRAGH SØRENSEN

PhD, Aarhus Universitet, Institut for Matematik

Matematik

Praktisk info

FOREDRAG • UNF Aarhus

Torsdag d. 10. Januar 2019

kl. 17.15- 19.00

Auditorium E, Institut for Matematik, Aarhus Universitet

Ny Munkegade 118
8000 Aarhus C

VIS KORT