Blæksprutter har en ældgammel oprindelse, og de er beslægtet med bløddyr som muslinger og snegle. De kan blive kæmpestore med øjne så store som fodbolde, men alligevel lever de kun et par år. De parrer sig kun en enkelt gang i løbet af deres liv og dør kort tid efter elskovsakten. De har blåt blod og tre hjerter, og de kan udspy kulsort blæk. De har en hjerne og udviser muligvis intelligens, men sært nok sidder det meste af hjernen i armene. Deres hud kan med lynets hast skifte farve og mønstre, men alligevel er de selv farveblinde. De kan smage med armene, og de er mestre i at forklæde sig som sten og grus eller som andre havdyr. De kan svømme lynhurtigt med egen jetmotor og skyde en arm ud for at fange et bytte så hurtigt som et jetfly. Er det da så underligt, at blæksprutter altid har fascineret mennesker overalt på jorden?
Samtidig har blæksprutter verden over og gennem årtusinder og i mange kulturer fundet vej ind i køkkenet. De er næringsrige og kan være velsmagende. De kan blive en vigtig proteinkilde for os til at erstatte kød fra landdyr. I modsætning til mange fiskebestande er alle blækspruttepopulationer i vækst. Hvad med at spise dem?
Det anbefales at møde senest 15 minutter før arrangementer, da vi ellers vil frigive reserverede pladser.
Københavns Universitet - Institut for Fødevarevidenskab
FOREDRAG • UNF Aarhus
Torsdag d. 13. December 2018
kl. 17.15- 19.00
Alle er velkomne, men denne aktivitet er mest for: