UNF / Aktiviteter / 5. oktober 2017 • Den gode stemning - Matematik, Fysik og Musik

Den gode stemning - Matematik, Fysik og Musik

Foredrag med musikeksempler
Foredrag ved Jens Ulrik Lefmann

TORSDAG D. 5. OKTOBER 2017
UNF København

VIGTIG INFORMATION:

Dette foredrag foregår torsdag d. 5 oktober, og ikke torsdag d. 21. september, som der fremgår af folderen, og tidligere fremgik på hjemmesiden.

Vi er meget kede af fejlen. Alle tilmeldte kontaktes hurtigst muligt.

VIGTIG INFORMATION:

Alle foredrag i efterårssæsonen 2017 starter kl. 18:30 og slutter kl. 20:30

Hvad hører man hvis de to ører modtage toner med ½ tones forskel? (Tonefrekvenserne skal være over 900 HZ for at undgå at lyden vandrer gennem kraniet). Man hører kun én tone!

Dette overraskede og ukendte forsøg fortæller noget grundlæggende om hjernens og ørernes roller hver for sig, når man skal forstå vores tonesansning. Og dette er igen dybt forbundet med en nyere forståelse af sansningen af konsonans og dissonans.

Hvorfor er det umuligt at stemme et klaver så alle intervaller bliver rene? Hvordan takles denne umulighed i dag og tidligere, og hvad betyder det for musik? Hvordan kan man opstille overskuelig matematik til brugbar beskrivelse af forskellige tempereringer?

Det vil være gavnligt at kende til toneintervallerne oktav (C-C’), kvint (C-G), durterts (C-E), molterts (C-Eb), samt stor og lille sekund (C-D, C-Db) samt begreberne heltonespring og halvtonespring, dur og mol.

JENS ULRIK LEFMANN

Lektor, Nærum Gymnasium

Matematik

Praktisk info

FOREDRAG • UNF København

Torsdag d. 5. Oktober 2017

kl. 18.30- 20.30

Auditorium 3, H.C. Ørsted Institutet, Københavns Universitet

Universitetsparken 5
2100 København Ø

VIS KORT