UNF / Aktiviteter / 2. marts 2017 • Kvantemekanik

Kvantemekanik

Foredrag ved Klaus Mølmer

TORSDAG D. 2. MARTS 2017
UNF Aarhus

Kemikere og fysikere beskriver verdens mindste byggesten med teoretiske formler fra den såkaldte kvantemekanik. Formlerne er utroligt præcise i alle områder af fysikken og kemien, men de er samtidigt meget mærkelige: Indtil vi måler på dem, er partikler tilsyneladende flere steder på samme tid, og målingerne giver altid tilfældige resultater. De videnskabsmænd, som selv skabte teorien i perioden 1900-1930, blev aldrig enige om, hvordan vi skal forstå kvantemekanikkens mere paradoksale sider, og der føres stadig intense diskussioner mellem fysikere og filosoffer om kvantemekanikkens dybere betydning.

Efter en introduktion til kvantemekanikken vil jeg med udvalgte "highlights" fra det sidste årti illustrere, hvordan starten af det 21. århundrede byder på forskning og nye indsigter i de grundlæggende aspekter af kvantemekanikken. Kvantemekanikken er, med titlen på et 70’er-hit ”still crazy after all these years”, og den nyeste forskning sigter mod spændende og snedige anvendelser af dens særeste egenskaber i super hurtige kvantecomputere, i telekommunikation, der umuligt kan aflyttes og i nye teknologier til hurtige og præcise målinger.


Matematisk Kantine har åben fra kl. 17.00 - 20.30. Her er der både mulighed for at købe aftensmad, samt kaffe og kage til at nyde under foredraget. Bemærk at nogle aftener kan alle borde være optaget. Læs mere og bestil bord her.

KLAUS MØLMER

Professor, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

Fysik

Praktisk info

FOREDRAG • UNF Aarhus

Torsdag d. 2. Marts 2017

kl. 17.15- 19.00

Auditorium E, Institut for Matematik, Aarhus Universitet

Ny Munkegade 118
8000 Aarhus C

VIS KORT