UNF / Aktiviteter / 11. januar 2017 • Exoplaneter og Jagten på Liv

Exoplaneter og Jagten på Liv

Foredrag ved Hans Kjeldsen

ONSDAG D. 11. JANUAR 2017
UNF Lyngby

Vi tager på opdagelsesrejse ud i Universet og for at se nærmere på nogle af de fascinerende anderledes verdener, som findes milliarder af kilometer borte. Astronomer har gennem de sidste 20 år opdaget flere tusinde planeter omkring andre stjerner end Solen – såkaldte exoplaneter.

Exoplaneterne er ikke blot fjerne udgaver af de planettyper vi kender fra vores eget solsystem, men viser en fascinerende variation i opbygning, størrelse, overfladeforhold og baner om deres moder stjerne.

I foredraget besøger vi vandplaneter, klippeplaneter og gigantiske gasplaneter og hører om de forhold som findes på planeternes overflader og i deres atmosfære. Der findes glohede klippeplaneter hvis overflade er dækket af et flydende lavahav, og planeter som hovedsageligt består af flydende vand og indeholder et flere tusinde kilometer dybt hav. Andre exoplaneter har kulsorte skyer i en varm gasholdig atmosfære.
Undersøgelserne af exoplaneterne har vist at vores eget Solsystems store gasplaneter som Jupiter og Saturn er sjældne, mens planeter på størrelse med Jorden findes i baner om stort set alle stjerner i Mælkevejen.

HANS KJELDSEN

Professor, Department of Physics and Astronomy at Aarhus University

Praktisk info

FOREDRAG • UNF Lyngby

Onsdag d. 11. Januar 2017

kl. 19.00- 21.00

Auditorium 42, Danmarks Tekniske Universitet

Bygning 303A, Matematiktorvet
2800 Kgs. Lyngby