UNF / Blog / 14. januar 2024 • UNF anbefaler

UNF anbefaler

af Hjalte Düsterdich Vejbæk, 14. januar 2024

UNF vil gerne anbefale podcastserien PERIODISK. I hvert afsnit af PERIODISK bliver der introduceret et grundstof og fortalt en spændende historie om dets opdagelse eller betydning for vores verden. Redaktionen bag PERIODISK har fået rigtig positiv feedback fra lyttere og undervisere. Producenten, RAKKERPAK PRODUCTION, skriver yderligere:

I den populære podcastserie 'Periodisk' er vi allerede godt i gang med at udforske det periodiske systems forunderlige verden. Med over 30 af de i alt 118 afsnit udgivet, inviterer vi lytterne til at dykke ned i de fascinerende historier bag hvert grundstof i det periodiske system. Har du nogensinde spekuleret på, hvorfor din stemme bliver sjov, når du inhalerer helium? Eller hvad det egentlig er for nogle råstoffer, der bliver snakket om i debatten om den grønne omstilling? 'Periodisk' bringer dig svar på disse spørgsmål og mange flere, mens vi udforsker betydningen af hvert element for vores planet og univers. Fra de første tre grundstoffer, der blev dannet under Big Bang, til uran, der udløste atomkapløbet mellem verdensmagterne og nu er en del af energidebatten.

Puster nyt liv i den gamle fysikbog

Podcastserien 'Periodisk' går ud over den traditionelle tilgang til grundstofferne. Den bringer det periodiske system til live som en karakter, der selv fortæller sin historie. Den er portrætteret af den prisvindende skuespiller Simon Bennebjerg, som træder ud af sin rolle på filmlærredet og teaterscenen for at blive det periodiske system selv. Han guider os gennem historien, og grundstoffernes former og funktioner.

Den gængse fysikbogs gennemgang af grundstoffernes atomkerne og reaktioner har fået en overhaling med et dragende lyddesign og dramaturgiske greb, der gør Periodisk’ møde med de 118 grundstoffer til fascinerende og spændende historier. Vi kommer omkring afgørende begivenheder, forrygende forskere og både videnskabelige dilemmaer og hverdagsundren, som trækker tråde til i dag.

Videnskabsformidlere og podcasteksperter står bag

Bag 'Periodisk' står et team af videnskabsformidlere og podcasteksperter fra Rakkerpak Productions, ledet af Tor Arnbjørn og Dorte Palle.

Med Tor Arnbjørns baggrund som chefredaktør på nichemedierne Sustain- og Science Report, har teamet skabt en podcastserie om det periodiske system, der er informativ og underholdende på samme tid.

  • Det periodiske system kan måske virke nørdet, men jo mere vi dykker ned i det, jo flere spændende historier opdager vi, siger Tor Arnbjørn og fortsætter:

  • Vores mål er at gøre videnskab lettilgængelig og bringe de fantastiske historier i centrum af serien. Det er en gave at få lov til at dele disse utrolige historier, og jeg håber, at rigtig mange vil lytte med på serien. 'Periodisk' er din mulighed for at følge med i, hvordan hver enkelt grundstof spiller en afgørende rolle i vores fortid, nutid og fremtid.

Lyt til "Periodisk" på alle de platforme, hvor du normalt henter dine podcasts. Der vil blive udgivet nye afsnit hver onsdag og lørdag frem til sommeren 2024.

‘Periodisk’ er en Rakkerpak Original podcastserie udgivet med støtte fra Novo Nordisk Fonden.

Kemi