UNF / Blog / 18. august 2022 • Andreas Mogensen præsenterer Mission Huginn

Andreas Mogensen præsenterer Mission Huginn

af Natalie Vaabengaard, 18. august 2022

ESA-astronaut Andreas Mogensen vender tilbage til ISS på sin første langvarige stationsmission. Offentliggørelse af missionsnavn og -patch markerer 1-års-nedtællingen til opsendelsen medio 2023. Navnet for den nye mission, Huginn, er blevet valgt af Andreas selv.

Navnet Huginn stammer fra de to kendte ravne i nordisk mytologi: Huginn og Muninn, som rapporterer til guden Odin. Ravnene repræsenterer tilsammen det menneskelige sind, hvor Huginn repræsenterer tanken og Muninn hukommelsen. Ravnene bliver hver dag sendt ud for at samle viden, og skal afrapportere til Odin hver aften.

Parallellerne mellem den gamle fortælling og bemandet rumfart er klare. Andreas vil udføre banebrydende videnskabelige forsøg, som skal forbedre livet på Jorden.

”Astronauter er opdagelsesrejsende, der rejser ud i rummet for at indsamle information og udvide vores viden om verden. Ligesom Huginn, der hver dag blev sendt ud for at flyve rundt i verden og bringe information tilbage til Odin.” Andreas Mogensen, ESA-astronaut, 2022.

Patch for missionen er også unik - designet af ESAs grafiske designer, Karen Lochtenberg. Mærket er gengivet i røde og hvide farver fra Dannebrog sammen med ESA’s ”Deep Space Blue”. Den mørke skygge på Huginns vinge afbilder Danmarkskortet, Andreas’ hjemland. Det hvide ”swoosh” på vingen er Andreas’ rejse fra hans fødeby, København, til ISS. De to hvide streger på Huginns ryg symboliserer ISS’ karakteristiske solpaneler, og at dette er Andreas’ anden Stationsmission. De seks stjerner danner et stjernebillede, der udgør Vikinge-symbolet for ”sikker rejse”.

Andreas skal efter planen flyve på en SpaceX Crew Dragon som en del af Crew-7 til den internationale rumstation, men er også klar som backuppilot for Crew-6. Han tilbragte tidligere 10 dage i rummet på en rumstationsmission kaldet "iriss" i 2015.

Du kan følge Andreas’ rejse via hans Twitter eller ESA’s hjemmeside.

Billede til venstre: ESA-astronaut, Andreas Mogensen

Billede til højre: Huginn patch-design

Rumfart