UNF / Blog / 22. december 2015 • Rejsebeskrivelse fra Stockholm International Youth Science Seminar

Rejsebeskrivelse fra Stockholm International Youth Science Seminar

af Jeppe Willads Petersen, 22. december 2015

I april vandt Kristopher Torp UNFs præmie ved Unge Forskere konkurrencen: en tur til Stockholm International Youth Science Seminar, som bl.a. indebar deltagelse i Nobelprisceremonien.Her følger Kristophers rejsebeskrivelse:

"Hvad er det egentlig du skal i Sverige?"

Sådan lød kommentaren fra venner og familie tit når jeg fortalte, at jeg skulle deltage i SIYSS (Stockholm International Youth Science Seminar) i starten af december. Svaret var som oftest noget i retning af, at jeg skulle deltage i nobelfestlighederne sammen med nogle andre unge samt præsentere det forskningsprojekt, der gav mig muligheden for at deltage. Nu hvor jeg er vendt hjem, ved jeg, at det var så meget mere end det.

SIYSS ugen kulminerede torsdag den 9. december, årsdagen for Alfred Nobels død, hvor selve nobelprisoverrækkelsen fandt sted. Inden vi nåede så langt havde vi dog lagt en håndfuld timer i forberedelse bestående af søvn og forvirring over hvordan man egentlig skal se ud i kjole og hvidt (drengene) eller hos frisøren og med makeup (pigerne). Det efterfulgtes af en mindre reception med champagne og lidt let mad samt overrækkelse af diplomer og medaljer for deltagelse i seminaret, alt sammen på skibet Af Chapman hvor vi boede.

Derefter blev vi ledt ud foran skibet, hvor der holdte en række limousiner og ventede på at tage os til selve nobelprisoverrækkelsen mens vi kunne nød et glas kold champagne på vejen bag de tonede ruder. Overrækkelsen var i sig selv en kæmpe oplevelse med diverse taler, lidt klassisk musik og en first-hand experience af den svenske konge der overrakte medaljerne til nobelprisvinderne. Efterfølgende gik turen til rådhuset, hvor middagen fandt sted med deltagelse af det meste af det svenske kongehus, nobelprisvindere fra tidligere år, diverse politikere og selvfølgelig årets vindere selv og deres mange gæster. Udover maden var underholdningen noget ud over det sædvanlige, og det var en interessant oplevelse at skulle danske vals på live svensk TV i balsalen efterfølgende - selvom vi dog var blevet sendt til ‘træning’ et par dage i forvejen for at lære at danse. Vi havde ligeledes haft en ‘Etiquete dinner’ tidligere på ugen for at lære, hvordan man egentlig spiser i selvskab med den svenske kongefamilie.

Efter dansen tog de ældre nobelprisvindere så hjem mens vi andre fortsatte til ‘the Nobel Nightcap’ - årets fest i Sverige. Den involverede to etager på Stockholms Universitet, hvor hvert eneste rum havde et nyt tema med gratis mad, gratis drikke, musik og bartendere i udklædning. Vi kunne derfor indtil klokken 5 om natten nyde alt fra østers og champagne i ‘Atlantis’ til ost og vin på ‘månen’, et chokoladespringvand i ‘junglen’ eller det store dansegulv i ‘slottets’ kælder. Men som så meget andet sluttede dette desværre også, og før man vidste af det sad man på flyet hjem med en tom følelse indeni men med stribevis af unikke oplevelser i baggagen; oplevelser som de heldigvis ikke kunne tage fra os i security.

At ugen var så stor en oplevelse skyldtes ikke mindst også de andre deltagene. Vi var 25 deltagere fra 19 lande, og det var en helt unik mulighed for at lære andre mennesker og andre kulturer at kende. Derudover var vi her alle med et naturvidenskabeligt forskningsprojekt der strakte fra IB-eksamensprojekter til Ph.d. studier. Det var derfor også super interessant at høre, hvad alle de andre havde lavet, hvilket inkluderede alt fra undersøgelser af parasitter i Schweiziske hjorte til produktion af nanoclusters og kræftdiagnosticering vha. sekventering af DNA fragmenter i blod og urin. Disse projekter blev selvfølgelig også præsenteret for svenske gymnasieelever på selve ‘seminaret’, hvor vi derudover havde mulighed for at gå lidt rundt og snakke med hinanden og høre om hinandens projekter.

De deltagenes forskelligheder kom også til udtryk under de mange andre begivenheder, hvor man bl.a. kunne se skiftende engagementer under nobelforelæsningerne (personligt var jeg begejstret for professor Sancars beskrivelse af sit arbejde med reparationsmekanismer ifm. UV-inducerede mutationer). Dagen efter disse forelæsninger var vi til nobelreceptionen hvor vi havde mulighed for selv at snakke med vinderne (omend lettere kortvarigt da de havde mange bejlere), og det var en helt unik mulighed for at spørge ind til deres forskning, som de gladeligt fortalte om.

Alt i alt var SIYSS en helt fantastisk uge og bogstavelig talt en ‘once in a lifetime experience’. Den bød på unikke oplevelser i form af en middag med kongelige, reception med nobelprisvindere, overværelse af nobelprisoverrækkelsen og meget, meget mere. Men at det var sådan en god uge skyldes ikke mindst også, at SIYSS formår at samle en række mennesker fra bogstavelig talt hele verden (vi nåede op på 6 kontinenter), der alle deler en interesse i naturvidenskab og er mere end villige til at diskutere alt lige fra deres projekter til hvor fede fester vi kan holde i de forskellige lande. Derudover er det hele arrangeret af unge mennesker, der selv er medlemmer af Sveriges pendant til UNF, og som gør et helt fantastisk stykke arbejde i forbindelse med planlægningen og afviklingen af ugen. Uden tvivl en oplevelse for livet.

Billeder

Klar til Nobel ceremonien med den brasilianske deltager Felipe Buniac
\(højre\)højre.