UNF / Blog / 10. februar 2014 • Citizen Science: Forskning for alle

Citizen Science: Forskning for alle

af René Tronsgaard Rasmussen, 10. februar 2014

Galakser

Er Angry Birds, Quiz Battle og Fruit Slice på mobilen begyndt at blive lidt for kedeligt? Så skulle du overveje at melde dig under naturvidenskabens faner som "Citizen Scientist". Forskere verden over mangler lige nu hjælp til at indsamle og bearbejde enorme mængder data om alt fra fjerne galakser og plankton i dybhavet til design af kvantecomputere.

Det eneste, det kræver, er lidt nysgerrighed, en internetforbindelse og al den tid, du kan undvære. Projekterne er designet til at helt almindelige mennesker kan være med - og for hvert klik er du faktisk med til at producere ægte, nye forskningsresultater.

Hjemmesiden Zooniverse.org startede med projektet Galaxy Zoo tilbage i 2007. Hubble-teleskopet har gennem de sidste 20 år taget billeder af hundredetusindvis af galakser, som skal klassificeres, så astronomerne kan forsøge at få en bedre forståelse af galaksedannelse. Det lyder trivielt, men den menneskelige hjerne er langt bedre til denne opgave end selv de mest avancerede computere. Siden er der kommet flere lignende projekter til, så man nu også kan hjælpe med at kortlægge plankton, søge efter exoplaneter, forstå hvad hvaler siger eller holde øje med fotofælder på den afrikanske savanne. Zooniverse.com er den største hjemmeside af sin slags, og i skrivende stund deltager næsten 1 million frivillige.

Danmark er også med. På Aarhus Universitet har man for eksempel skabt computerspillet Quantum Moves, hvor forskerne kort fortalt har brug for hjælp til at finde kreative måder at flytte atomer rundt i en hukommelse til en kvantecomputer. Forskere fra Syddansk Universitet er gået online med hjemmesiden ageguess.org, hvor brugerne uploader billeder af sig selv og forsøger at gætte folks alder på de andre brugeres billeder. Målet er at forstå, hvordan et menneskes alder bliver opfattet.

Hvis man er lidt mere til den dovne side, kan man også lade sin computer gøre arbejdet. SETI@Home er et af de ældste eksempler på Citizen Science. Her downloader du blot et program, som bruger den uudnyttede regnekraft i din computer til at lede efter usædvanlige mønstre i radiosignaler fra rummet. Folding@Home kører efter samme princip, men her undersøger man proteiner med henblik på at kunne kurere sygdomme som Parkinsons, kogalskab og kræft. Din computer bliver en lille brik i en verdensomspændende supercomputer!

Flere og flere forskere har fået øjnene op for mulighederne i Citizen Science, så find et projekt, der interesserer dig, og do it for science!

[Billede: NASA, ESA, M. Livio and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)]