UNF / Blog / 25. februar 2011 • UNF med til rumfærgen Discoverys sidste opsendelse

UNF med til rumfærgen Discoverys sidste opsendelse

af René Tronsgaard Rasmussen, 25. februar 2011

Discovery med kurs mod rummet
(Klik for stort billede)

Torsdag aften kl. 22.53 dansk tid fik 49 unge studerende og naturvidenskabsfans fra Danmark en oplevelse for livet, da de mere eller mindre sad på første parket til rumfærgen Discovery's allersidste opsendelse.

Ungdommens Naturvidenskabelige Forening har arrangeret studieturen til Kennedy Space Center som led i et større samarbejde med Ravi Margasahayam, chefingeniør ved NASA Safety and Mission Assurance. Han har flere gange har været i Danmark for at holde foredrag i UNF-regi, og i 2001 var 27 medlemmer fra UNF i USA, hvor de så en opsendelse af rumfærgen Endeavour.

Christian Brædstrup, som har været ansvarlig for planlægningen af turen gennem mere end et år, fortæller, at de har været heldige med opsendelsestidspunktet. Oprindeligt var det planen at Discovery skulle have været sendt op i november og Endavour skulle sendes op nu d. 27. februar. På grund af en brændstoflækage på Discovery blev begge opsendelser rykket ad flere omgange, og det endte så med at Discovery blev opsendt d. 24. februar, kun to dage efter at UNF'erne ankom til Florida.

Deltagerne nyder solen mens de venter på opsendelsen - i baggrunden kan man skimte rumfærgen på affyringsrampen og den store Vehicle Assembly Building
(Klik for stort billede)

- "At se al den fysik, kemi, matematik og datalogi som bliver skudt i et projekt som dette her, og at opleve det fantastiske syn, som det er at se en rumfærge der bliver sendt op, dét tror jeg er noget alle naturvidenskabsstuderende drømmer om," sagde Christian Brædstrup til TV2 Østjylland i nogle få timer før opsendelsen. Han ventede i spænding sammen med de 48 andre UNF'ere ved vandet i Space View Park med udsigt til Cape Canaveral og Launch Pad 39A.

De amerikanske rumfærger er på vej i garagen efter næsten 30 års tjeneste, og opsendelsen af Discovery var den tredjesidste af sin slags. Rumfærgerne Endeavour og Atlantis er planlagt til opsendelse i april og juni - herefter vil al transport til den internationale rumstation foregå med konventionelle russiske raketter indtil NASA er klar med en afløser for rumfærgen.

Besøget i USA strækker sig over 10 dage, og ud over at se opsendelsen, skal deltagerne også deltage i astronauttræning, foredrag og rundvisning på Kennedy Space Center. Derudover byder turen på et besøg hos University of Central Florida, et observatorium, forskellige museer og en række sociale aktiviteter, heriblandt en tur til Disney World i Orlando.

Tre af deltagerne på turen, Anja, Marianne og Morten, blogger om deres oplevelser i USA på http://unf-nasa.blogspot.com For yderligere information kan koordinator Christian Brædstrup træffes på mail: cbr@unf.dk.