UNF / Blog / 10. juni 2008 • Sommerskoler: Unge er vilde med naturvidenskab!

Sommerskoler: Unge er vilde med naturvidenskab!

af Rita Holst Jacobsen, 10. juni 2008

Pressemeddelelse

286 unge vil i løbet af sommeren deltage på naturvidenskabelige sommerskoler arrangeret af Ungdommens Naturvidenskabelige Forening (UNF). Det sker, når UNF for 7. år i træk overtager landets universiteter for at afholde Science Camps for gymnasieelever inden for emner som fx kemi, matematik og robotteknologi.

Når Rune Thode Nielsen, formand for UNF, læser nyheder i disse dage, handler mange af historierne om, at de unge fravælger naturvidenskaben. Det er dog slet ikke et billede, han kan kende fra sin egen hverdag i foreningen. "Tværtimod oplever vi, at interessen bliver større og større. UNF's medlemstal steg med 43% bare i 2007" forklarer Rune Thode Nielsen. "I år afholder vi 6 sommerskoler - det største antal nogensinde. Det er faktisk lige før vi slet ikke kan følge med efterspørgslen. En overgang var det på tale at afholde en 7. sommerskole, men vi var simpelthen nødt til at sige stop - arrangørerne skal jo også kunne følge med." ** **

En hel måned med sommerskoler

Flere af de populære sommerskoler melder om fuldt besatte pladser og folk på venteliste. Det gælder især camps, der har været holdt før. Mange af de unge fortæller, at de har tilmeldt sig, fordi deres kammerater var afsted sidste år, og de vil prøve den samme gode oplevelse. Sommerskolerne handler i år om robotter, kemi, retsteknik, nanoteknologi, spiludvikling og matematik. Med så mange camps bliver det en travl sommer for UNF. Fra 6. juli til 9. august vil der hele tiden være sommerskole mindst ét sted i landet. ** **

Det er sejt at være nørd!

Adspurgt om en forklaring på sommerskolernes popularitet svarer Rune Thode Nielsen: "Først og fremmest giver vi de unge en unik mulighed for at arbejde med emner og udstyr, der er uden for rækkevidde for de fleste gymnasieelever. Dernæst er det vores erfaring, at kontakten til universitetsstuderende, der ikke er meget ældre end deltagerne selv, giver et godt læringsklima.Deltagerne tør stille flere spørgsmål, og får også en god social kontakt til underviserne, der spiser, sover og hygger med deltagerne, når de ikke lige er i gang med at undervise."
Noget af forklaringen ligger dog også i tidsånden: "Det er blevet mere legitimt at dyrke sin interesse for det faglige. Tidligere havde vi et stort behov for at forsikre folk om, at vi bestemt ikke var nørder. Sådan er det ikke længere - det er blevet sejt at være nørd, og det kan vi også mærke på vores deltagere. For mange er prædikatet 'nørd' ligefrem en anerkendelse."

Føler ansvar for samfundet

Selvom det tilsyneladende er sejt at være nørd, er der stadig nogle fordomme, UNF gerne vil nedbryde. Én af dem er, at naturvidenskab er uforeneligt med samfundsengagement og bløde værdier. For UNF handler ikke bare om at løse ligninger. UNF handler om en verden, der er i rivende udvikling omkring de unge. UNF ser det som en vigtig opgave at lære unge at navigere i denne verden, og give dem redskaber, der i sidste ende kan hjælpe dem med at ændre den.
Derfor er der på de fleste camps indlagt debat-aftener, hvor deltagerne bliver udfordret på deres holdninger og bedt om at tage stilling. I år skal deltagerne bl.a. diskutere brug af robotter i ældreplejen. Disse debataftener starter ofte ophedede debatter blandt deltagerne, der fortsætter, selv længe efter at deltagerne er nået tilbage på sovesalene.
"I mediebilledet flyver der påstande frem og tilbage - fx om klimaet. I et samfund som vores har man pligt til at tage stilling, men nogle gange er det mere end svært. Derfor er der brug for UNF. Uden viden kan du ikke tage stilling. På den måde ser vi faktisk UNF som et demokratisk projekt" slutter Rune Thode Nielsen.

Baggrund

Ungdommens Naturvidenskabelige Forening arbejder for at fremme kendskabet til og interessen for naturvidenskab og teknologi, fortrinsvist blandt unge. Foreningen startede sit virke i 1944 i København, men arrangerer nu foredrag og studiebesøg i de 4 største universitetsbyer. Siden 2002 har UNF desuden arrangeret sommerskoler for gymnasieelever. Foreningen talte i 2007 5.500 medlemmer og ca. 200 arrangører på landsplan. Pga. den kraftige vækst udvider foreningen i disse år fokusområdet til også at inkludere folkeskoleelever. Alt arbejde i UNF udføres af ulønnede frivillige, hvoraf de fleste er gymnasieelever eller universitetsstuderende. ** **

Hvor og hvornår?

6.-12. juli: Robot Camp på Danmarks Tekniske Universitet
13.-19. juli: Chemistry Camp på Aarhus Universitet
20.-26. juli: CSI Camp på Syddansk Universitet i Odense
27.juli-2. august: Nano Camp og Game Development Camp på Aalborg Universitet
3.-9. august: Matematik Camp på Københavns Universitet

Mere information

Om sommerskolerne: camps.unf.dk

Om Ungdommens Naturvidenskabelige Forening: unf.dk

Kontakt

Presse-koordinator Rita Holst Jacobsen Tlf. 29929058 Mail: rhj@unf.dk

Formand Rune Thode Nielsen Tlf. 31127632 Mail: formand@unf.dk