UNF / Blog / 06. november 2007 • Folkeskoleelever bygger robotter på DTU

Folkeskoleelever bygger robotter på DTU

af Frederik Jensen, 06. november 2007

Pressemeddelelse

**Den 9. november slår UNF portene op for en spændende weekend, hvor elever fra 7-10. klasse bliver sluppet løs på DTU med 8 højteknologiske LEGO-robotter. **

Opskriften er enkel: Man lærer bedst gennem leg. Derfor bakker Danmarks Tekniske Universitet op om et arrangement, hvor 16 elever fra flere af de 250 inviterede folkeskoler i Storkøbenhavn deltager.

Eleverne bliver sluppet løs med 8 LEGO Mindstorms NXT robotter, som er Billund-virksomhedens seneste generation af tekniske vidundere. Robotterne er udstyrede med et hav af sensorer og kan genkende farver, måle afstande, opfatte bevægelse og reagere på forskellige lyssignaler.

Ophavsmændene bag ideen er Ungdommens Naturvidenskabelige Forening (UNF), som har formidlet naturvidenskab til gymnasieelever i mange år. Nu tager UNF fat om folkeskolen og inviterer yngre elever med på en spændende weekend. Målet er at give eleverne indblik i hverdagens robotter, og give dem lov til at prøve at fremstille deres egne udgaver.

Udfordringen falder godt i tråd med UNF's intentioner, som går ind for undervisning med krudt i, og som UNF gør alt for at udbrede. - Vi er gået helt amok. Vi har simpelthen firedoblet antallet af foredrag om naturvidenskabelige emner og satser på et foredrag plus et studiebesøg hver eneste måned, siger Frederik Jensen, som er ansvarlig for foreningens nye tiltag: UNF junior. - Det er vigtigt, at eleverne kan relatere den viden, vi stiller til rådighed, i deres egen dagligdag. Det skærper både deres koncentration og motivation for at søge mere viden inden for samme emne. - Jeg tror på, at viden om hvordan verden hænger sammen, kan bidrage til en udbredt nysgerrighed for naturvidenskab, tilføjer han. Det falder godt i tråd med både regeringens og oppositionens mål om at ruste det danske samfund til fremtiden. Bl.a. har udviklingsminister Ulla Tørnæs formuleret, at der bør sættes ind med en målrettet satsning i forhold til IT og naturvidenskab i folkeskolen.

Kontakt:

Jeppe Willads Petersen, koordinator for Robotweekend, jep@unf.dk, mob. 28 90 33 81
Frederik Jensen, ansvarlig for UNF Junior, frj@unf.dk, mob. 29 78 83 83

Link til hjemmeside: kbh.unf.dk

FAKTABOKS

Ungdommens Naturvidenskabelige Forening har eksisteret i 63 år. Foreningen prøver at gøre naturvidenskab spændende og underholdende. Ligesom dengang er hovedmålgruppen gymnasieelever, og formidlingen sker primært igennem foredrag. I den senere tid er det også blevet til studiebesøg, sommerskoler og ture til bl.a. NASA og CERN, som er et europæisk center for forskning i partikelfysik. På landsplan har UNF fire lokalforeninger fordelt i henholdsvis København, Odense, Århus og Ålborg. Foreningen styres primært af unge studerende, der alle brænder for naturvidenskaben, og i dag har foreningen 5000 medlemmer. I København arrangeres hver tirsdag og torsdag spændende foredrag og studiebesøg med interessante foredragsholdere, bl.a. atomfysikeren Holger Bech Nielsen og hjerneforskeren Peter Lund "Hjerne" Madsen. Derudover arrangerer foreningen en stribe sommerskoler, hvor gymnasielever kan opleve naturvidenskaben i nye forklædninger.

I dag fylder gymnasieeleverne stadig mest hos UNF, men foreningen sigter nu også på at udbrede glæden og interessen for naturvidenskab til folkeskoleeleverne.