UNF / Blog / 20. april 2006 • Dansk nanoteknologi afløser vinduevisker

Dansk nanoteknologi afløser vinduevisker

af Erik Ramsgaard Wognsen, 20. april 2006

Den traditionelle mekaniske vinduesvisker er vi vant til at bruge og se på, fordi den er nødvendig. Men på grund af det danske firma TCnano findes nu et alternativ. Produktet, der indeholder nano-partikler, får simpelthen regnen til at prelle af forruden.

Forruden på din bil ser jævn og glat ud, men hvis du var på størrelse med at atom ville det være anderledes! Glasoverfladen har faktisk nogle små ujævnheder, og det er dem som produktet udnytter. Når man smører det på ruden, lægger nanopartiklerne sig i disse ujævnheder, hvorfra de forhindrer vand og snavs i at "bide" sig fast.

Før man smører produktet på, skal man vaske eksisterende snavs ud af rillerne. Inklusiv tørretiden efter afvaskningen, skulle det hele skulle højst tage en halv time. Herefter vil vanddråber, der rammer ruden, blive til små perler og blive blæst af. Sidstnævnte kræver dog en fart over 80 km/t, men det regner bilproducenterne med at løse ved at montere nogle luftdyser, hvor viskerne nu sidder, som blæser vandperler og snavs væk ved lavere hastigheder.

»Succesen med nanoformeringen er så stor, at vi forventer, at alle biler om tre-fem år fra fabrikken er behandlet med det vand- og smudsafvisende produkt,« siger produkt- og slagschef i TCnano, Robert Firkic.

(Kilde: bt.dk)

Produktet fra TCnano er blot det seneste eksempel på, at Danmark sagtens kan være med når det gælder banebrydende opfindelser inden for nanoteknologi. Ungdommens Naturvidenskabelige Forening, UNF, sætter ved Future Week 2006 fokus på udviklingen af nye produkter med nanoteknologi.

Future Week 2006 er en videnskabslejr for gymnasie- og HTX-elever, som arrangeres af Ungdommens Naturvidenskabelige Forening, i samarbejde med Aalborg Universitet. Arrangementet er det største af sin art i Danmark. Omkring 100 gymnasieelever fra hele norden indkvarteres en uge af deres sommerferie i Aalborg. Med fokus på nanoteknologi og spiludvikling
undervises deltagerne på Aalborg Universitet. Sideløbende arbejder de i mindre grupper med at beskrive et nyt produkt som de kunne forestille sig kunne blive udviklet vha. nanoteknologi.

Nanoteknologi er en tværfaglig disciplin, hvor emner som fysik, biokemi og biologi spiller en afgørende rolle. Du vil derfor i løbet af ugen komme til at arbejde med:

  • Koncept / produktudvikling
  • Fysik
  • Biologi
  • Biokemi

www.futureweek.dk kan du læse mere om arrangementet og bl.a. se deltagernes dagbog fra UNF's nanoteknologiske sommerskole fra sidste år, NanoCamp 2005.