UNF / Blog / 12. april 2006 • Naturvidenskab og teknik forfordeles

Naturvidenskab og teknik forfordeles

af David Grolin Kristensen, 12. april 2006

IDA (Ingeniørforeningen i Danmark) har sammenlignet statens forskningsbevillingerne i begyndelsen af halvfemserne med de de nyeste tal. Det viser sig, at specielt teknisk forskning er blevet kraftigt nedprioriteret i forhold til andre hovedforskningsområder såsom humaniora, sundheds- og samfundsvidenskab.
"Det er et stort problem, at vi investerer så skævt. På sundhed-, natur- og det tekniskvidenskabelige område har vi vores største forskningssamarbejde overhovedet med en tæt kontakt til virksomhederne og de bedste muligheder for vækst. Det er derfor vigtigt, at vi får rettet op på det faktuelle efterslæb, vi sidder med", siger forskningschef Charlotte Rønhof, Dansk Industri.

Mere præcist halter forskningsbevillingen til teknik og naturvidenskab efter med 1,6 mia. kr. ud af en årlig statslig bevilling på godt 11 mia. kr.

Problemet bliver større af at ikke kun forskningen er skæv i forhold til behovet - også på uddanelsessiden. "Danmark uddanner alt for mange til den offentlige sektor, og derfor sakker vi bagud i forhold til investering i natur- og teknikuddannelser udtaler forskningschef i Dansk Industri (DI), Charlotte Rønhof i Berlingske Tidende (21. marts). "Regeringen bør tage fat på området for natur og teknik, hvis den vil noget med globaliseringen. Det nytter ikke, at vi uddanner flest til det offentlige, når væksten foregår i det private", fastslår hun.

Sidste år udgav DI sammen med undervisnings- og videnskabsministerierne rapporten "Flere og bedre ingeniører", hvor det fremgår, at Danmark i 2020 vil mangle mellem 7.000 og 13.000 ingeniører. Interessen for naturvidenskab og teknik hos de studerende halter dog stadig efter behovet.