UNF / Aktiviteter / 17. september 2019 • Hvad har Parkinson’s Sygdom tilfælles med et tarm bakterium

Hvad har Parkinson’s Sygdom tilfælles med et tarm bakterium

Foredrag ved Daniel Otzen

TIRSDAG D. 17. SEPTEMBER 2019
UNF Aalborg

VIGTIG INFORMATION - aflysning:

Aktiviteten er desværre aflyst.

Efterhånden kender vi alle nogen der lider af eller har lidt af Alzheimer’s sygdom. Alzheimer’s er den mest kendte af den gruppe sygdomme vi kalder neurodegenerative, dvs. de nedbryder vores hjerneceller og svækker derved efterhånden vores kognitive og fysiske evner. Der er mange ting der går galt i disse sygdomme, men sygdommene har én ting til fælles: at der ophobes sammenklumpninger af et bestemt protein eller peptid. I Alzheimer’s drejer det sig om A-beta peptidet, i Parkinson’s er det alpha-synuclein osv. Proteinerne falder ikke sammen hulter til bulter, men danner lange tynde fibriller der består af ordnede stakke af proteiner, organiseret i den såkaldte cross-beta struktur (også kaldet amyloid). Denne struktur er meget stabil og kan være svær for cellen at nedbryde, så det ophobes ubønhørligt. Der arbejdes naturligvis intenst på at forstå denne proces og forhindre den for derved at forhindre eller i det mindste bremse udviklingen af disse sygdomme.

Der er dog andre områder af Naturen hvor amyloid ikke er et problem men snarere en fordel. For eksempel danner mennesker ”sundt” amyloid i vores hud for at beskytte os mod UV stråler. I bakterieverdenen er amyloider særligt udbredt: her bruges de til at stabilisere biofilmen, altså det medium der kitter de enkelte bakterie celler sammen i en beskyttende (og undertiden ganske tyk) hinde.

Jeg vil fortælle hvordan amyloider kan opstå både i sygdomme og i sundhed – og hvad vi selv kan bruge det til i mere nanoteknologisk forstand.

DANIEL OTZEN



Praktisk info

FOREDRAG • UNF Aalborg

Tirsdag d. 17. September 2019

kl. 17.00- 19.00

CREATE, Aalborg Universitet

Rendsburggade 14
9000 Aalborg