UNF / Aktiviteter / 2. marts 2017 • Rummets betydning for livet på jorden

Rummets betydning for livet på jorden

Forbindelsen mellem stjernerne og jordens klima
Foredrag ved Henrik Svensmark

TORSDAG D. 2. MARTS 2017
UNF Aalborg

At livet på Jorden har været påvirket af rummet har været én af de største erkendelser gennem de sidste årtier. Her tænkes f.eks. på at dinosaurusser forsvandt, da en asteroide ramte Mexico for 65 millioner år siden. Forholdene på Jorden har varieret markant gennem dens historie; Fra ekstremt varme perioder, hvor Jorden var helt uden de store iskapper, som vi kender det i dag, til perioder med en stort set dybfrossen jordklode. Variationerne har haft stor indflydelse på udviklingen af livet på Jorden.

Denne erkendelse fremtvinger det grundlæggende spørgsmål:
Hvorfor? Hvad skyldes, at Jordens klima varierer gennem planetens historie?

Forskning gennem de sidste 20 år har givet et af de mest overraskende og opsigtsvækkende svar på dette spørgsmål!

Stjerner født i vores galakse har vist sig at have stor betydning for klimaet på Jorden. Selvom denne teori har mødt og stadig møder modstand, kan vi ikke frasige os, at Mælkevejen påvirker jorden på flere måder.

I perioderne med stor stjernedannelse har det vist sig, at jordens klima bliver koldere og i perioder med lav stjernedannelse får vi en varmere jord. Umiddelbart lyder det utroligt at stjerner omkring vores solsystem skulle have betydning for livets udvikling på jorden.

I denne forelæsning vil der blive fokuseret på hvordan teorien blev til erkendelse og ikke mindst; Hvordan idéen opstod, udviklede sig og hvordan vi videnskabeligt dokumenterede det og teorien. Uddybe den fysiske mekanisme og forbindelsen mellem stjerner og Jordens klima samt give eksempler på sammenhænge mellem stjernedannelse og livets evolution.

Vi kommer ikke udenom at livets udvikling og mælkevejen er tæt forbundet.

HENRIK SVENSMARK

Astrofysiker, Professor mso, DTU Space

Astronomi
Klima
Rumfart

Praktisk info

FOREDRAG • UNF Aalborg

Torsdag d. 2. Marts 2017

kl. 19.00- 20.30

CREATE, Aalborg Universitet

Rendsburggade 14
9000 Aalborg