Alkohol (ethanol) dannes ved naturlige gæringsprocesser og er et accepteret rusmiddel i de fleste kulturer. De fleste af os kender nok til de effekter, som indtagelse af alkohol kan have. Vi optager alkohol gennem maven og tarmen, hvorfra den føres til hjernen, som påvirkes så vi bliver mere frigjorte. Den fremkaldte rus varer ikke ved, da vores krop er i stand til at nedbryde alkohol. Aktørerne i denne nedbrydningsproces findes i leveren og udgøres af enzymerne alkohol dehydrogenase og acetaldehyd dehydrogenase, som sammen omdanner alkohol til acetat, der omsættes i den normale levermetabolisme. Enzymer er for små til at de kan studeres i mikroskop, men man kan få et billede af, hvordan de ser ud, ved at udsætte proteinkrystaller for røntgenstråling.
Kendskabet til enzymernes 3-dimensionale struktur har medvirket til opklaring af reaktionsmekanismen og danner basis for design af nye lægemidler. Vi vil også se på, hvorfor der er forskel på, hvordan personer reagerer på alkohol. Til slut kan vi diskutere jeres erfaringer/oplevelser med alkohol.
Emeritus,
Institut for Molekylærbiologi og Genetik - Plante Molekylærbiologi
FOREDRAG • UNF Aalborg
Tirsdag d. 25. Oktober 2016
kl. 17.00- 18.45
CREATE, Aalborg Universitet
Rendsburggade 14
9000 Aalborg