UNF / Aktiviteter / 29. september 2023 • Fra fysiske fænomener til livets mekanismer

Fra fysiske fænomener til livets mekanismer

Biofysik
Foredrag ved Mathias Spliid Heltberg

FREDAG D. 29. SEPTEMBER 2023
UNF København

Videnskaben har rykket på menneskers forståelse af verden og gennem kombinationer af teori og eksperimenter har vi kunnet opstille modeller for grundlæggende sammenhænge i naturen. Mens vores forståelse af den klassiske fysik i dag har givet os mulighed for at beskrive mange fænomener og forudsige eksistensen af f.eks. nye partikler er den grundlæggende forståelse for mekanismerne i det levende stadig yderst mangelfuld.

I dette foredrag vil jeg vise nogle af årsagerne til hvorfor den præcise beskrivelse af det levende giver så mange udfordringer og perspektivere til hvilke muligheder der samtidig åbner sig gennem vores forståelse af livets grundlæggende mekanismer. Jeg belyser nogle fysiske aspekter af det vi betegner som liv og introducerer hvordan man kan arbejde med den teoretiske forståelse af livets mekanismer gennem matematiske modeller.

Jeg vil komme ind på fysiske/matematiske fænomener som faseovergange og oscillationer og ved præsentere en ny teori for hvordan celler klarer et af livets grundlæggende aspekter: At reparere sit DNA ved hjælp af de mest grundlæggende fænomener i fysik.

Frist: 29. sept. 2023 kl. 18:30

MATHIAS SPLIID HELTBERG

Mathias Spliid Heltberg

PhD, postdoc, Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet, Institut Curie - École Normale Supérieure

Fysik
Molekylærbiologi

Praktisk info

FOREDRAG • UNF København

Fredag d. 29. September 2023

kl. 18.30- 21.00

Københavns Universitet

1165 København