UNF / Aktiviteter / 24. marts 2020 • Syntetisk kød

Syntetisk kød

Foredrag ved Niels Oksbjerg og Margrethe Therkildsen

TIRSDAG D. 24. MARTS 2020
UNF Odense

VIGTIG INFORMATION - aflysning:

Aktiviteten er desværre aflyst.

VIGTIG INFORMATION:

På grund af fare for coronasmitte er dette og alle vores andre arrangementer i marts måned aflyst. Vi beklager ulejligheden.

VIGTIG INFORMATION:

På grund af fare for coronasmitte, skal der mindst være ét tomt sæde mellem hver deltagere. Dette betyder, at vi maks kan have 225 personer i lokalet. Hvis der skulle komme flere, bliver vi desværre nødt til at afvise folk i døren.

Vi beklager ulejligheden.

Fremtidens kødproduktion vil blive baseret på stamcelle teknologi udtaget fra muskler og måske branded som ”Aldrig født aldrig slagtet”. Det kommende produkt har mange navne dækkende stort set det samme: ”CleanMeat”, in vitro meat, artificial meat, etc. Det antages, at den globale kødindtag vil øges med 72% i 2030 sammenlignet med år 2000. Klimaændringer skyldes, at CO2-equivalenter (CO2-eq) i atmosfæren stiger. Dette resulterer i øget temperatur globalt. Op til 14,5% af CO2-eq stammer fra kødproduktion. I en Life Cycle Assesment analyse (LCA) blev det vist at udskillelsen af C02 -eq var meget større i kvæg og meget mindre i CleanMeat (GHG), (t CO2 + methan + N2O). Således kan vi måske reducere miljøbelastningen og stort set eliminere emissionen af GHG ved at producere og spise ”CleanMeat”, i stedet for konventionel kød som efterlader stort GHG. Metoden er baseret på stamcelle teknologi in vitro (uden for dyret) med følgende trin: 1) valg af stamcelle, 2) isolering af satellitceller, 3) opformering af satellitcellerne i antal, 4) differentiering af stamceller til skeletmuskelceller og 5) fibrenes vækst.

NIELS OKSBJERG

Forhenværende seniorforsker, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet

MARGRETHE THERKILDSEN

Lektor, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet

Biokemi
Bioteknologi
Filosofi
Medicin
Molekylærbiologi

Praktisk info

FOREDRAG • UNF Odense

Tirsdag d. 24. Marts 2020

kl. 19.00- 21.00

U45, Syddansk Universitet, Campus Odense

Campusvej 55, Indgang C
5230 Odense M

VIS KORT