UNF / Aktiviteter / 7. marts 2019 • Uendeligheder

Uendeligheder

Foredrag ved Hans Anton Salomonsen

TORSDAG D. 7. MARTS 2019
UNF Aarhus

Hvis man har to mængder af objekter, kan man afgøre om mængderne er lige store, eller om den ene er mindre end den anden ved at tælle, hvor mange objekter, der er i hver af dem. Det fungerer fint for endelige mængder, Men hvad med uendelige mængder? Er mængden af rationale tal af samme størrelse som mængden af irrationale tal? Hvis ikke, hvilken er størst? Jeg vil bl.a. bevise at mængden af reelle tal er større end mængden af hele tal. Det er et klassisk problem, om der findes en mængde der er større en mængden af hele tal og mindre end mængden af de reelle tal. Kontinuumshypotesen siger, at det er der ikke, men kan det bevises. Det er der et overraskende svar på. Der viser sig en del paradokser når man beskæftiger sig med uendelige mængder. Russels paradoks et af dem: Lad M være mængden af mængder, der ikke er medlem af sig selv. Er M medlem af sig selv? Tænk over det!

Matematikken er opbygget på grundlag af mængdelæren. Det er derfor nødvendigt at finde en måde at håndtere paradokserne på, da matematikken ikke tolererer indre modstrid.

Det anbefales at møde senest 15 minutter før arrangementer, da vi ellers vil frigive reserverede pladser.

Vidste du Matematisk Kantine har aftenåbent fra 17.00-20.30? Køb kaffe og kage i pausen eller gør en tur ud af det og spis aftensmad dernede med dine elever efter foredraget. I kan også møde os dernede til en uformel snak - se efter de sorte UNF t-shirts. Bemærk at nogle aftener kan alle borde være optaget. Læs mere og bestil bord her.

HANS ANTON SALOMONSEN

Hans Anton Salomonsen

Lektor, Aarhus Universitet, Institut for Matematik

Matematik

Praktisk info

FOREDRAG • UNF Aarhus

Torsdag d. 7. Marts 2019

kl. 17.15- 19.00

Auditorium E, Institut for Matematik, Aarhus Universitet

Ny Munkegade 118
8000 Aarhus C

VIS KORT