UNF / Aktiviteter / 14. november 2018 • Kvanteinformation og kvantecomputere

Kvanteinformation og kvantecomputere

Foredrag ved Anders Søndberg Sørensen

ONSDAG D. 14. NOVEMBER 2018
UNF Lyngby

VIGTIG INFORMATION:

Bemærk dette foredrag finder sted på Lyngby Gymnasium Knord

Der foregår i disse år en rivende udvikling af såkaldte kvantecomputere. Mange af de helt store IT firmaer er gået i skarp konkurrence om hvem der kommer først med disse computere. Hvis man kan bygge dem, åbner de helt nye muligheder for at behandle information, fordi de gemmer informationen i mikroskopiske systemer som f.eks. enkelte atomer.

I atomernes verden gælder nogle andre spilleregler end vi er vant til fra vores dagligdag. Her gælder den såkaldte kvantemekanik, der blandt andet blev udviklet af Niels Bohr og hans kollegaer i København i 1920erne. Kvantemekanikken beskriver f.eks., hvordan elektronen bevæger sig rundt om kernen i et atom, og er berygtet for at være en teori, der kan være meget svær at forstå, fordi den på nogle punkter er meget forskellig fra den måde vi tænker på i vores dagligdag. F.eks. siger teorien, at et atom på sin vis kan være to steder på en gang!

Netop fordi kvantemekanikken er så anderledes, end alt hvad vi er vant til, rummer den også helt nye muligeheder for at gøre ting, som man ellers troede var umuligt. Hvis man f.eks. laver en kvantecomputer, hvor hver enkelt bit er gemt i et enkelt atom, vil en sådan computer være langt hurtigere til at løse visse opgaver, end de computere vi kender i dag. Hvis man f.eks. skal lede efter noget i en database, vil kvantecomputeren kunne lede efter noget alle steder på engang og vil derfor finde det man leder efter meget hurtigere. Samtidig kan den regne på en helt nye måde, som vil sætte den i stand til at bryde de koder vi bruger til at kryptere information på internettet i dag, eller den kan lave helt nye ubrydelige koder. P.g.a. disse anvendelsesmulighder (og fordi det er sjovt), er der i dag et stort kapløb om at bygge kvantecomputere mellem både universitetslaboratorier og private virksomheder.

I foredraget vil jeg give en lille introduktion til hvad kvantemekanik er for noget, og derefter vil jeg fortælle lidt om hvordan man i dag forsøger at udnytte kvantemekanikken til at lave kvantecomputere. Jeg vil også snakke om hvordan man forsøger at bygge kvantecomputere i praksis.

Billedtekst: Billede af 8 ioner fanget i en ionfælde. Hver af de 8 kraftigt lysende prikker er én ion, d.v.s. et og kun et atom, som har tabt en elektron. En sådan ionfælde er et af de systemer man i dag bruger til at forsøge at bygge kvantecomputere. De otte ioner her kunne således udgøre en "kvantebyte". Billedet er fra Michael Drewsens laboratorium i Århus.

ANDERS SØNDBERG SØRENSEN

Anders Søndberg Sørensen

PhD, Professor, Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Fysik
Teknologi

Praktisk info

FOREDRAG • UNF Lyngby

Onsdag d. 14. November 2018

kl. 18.00- 20.00

Lyngby Gymnasium Knord

Hjortehøjsvej 1
2800 Kongens Lyngby

VIS KORT

Filer fra arrangementet

DOWNLOAD SLIDESHOW