UNF / Aktiviteter / 8. november 2018 • Hvordan overlever man på Mars?

Hvordan overlever man på Mars?

Mod kosmisk stråling og støvstorme
Foredrag ved Christina Toldbo

TORSDAG D. 8. NOVEMBER 2018
UNF Aarhus

Bemærk:

Foredraget er blevet udskudt med to timer, og vil starte 19.15 frem for 17.15. Dette skyldes at foredragsholder kommer hjem til København fra konference i udlandet selv samme dag, og ikke kan nå oprindeligt start tidspunkt.

Hvis jeres plan er at spise aftensmad i Matematisk Kantine, anbefaler vi, at I spiser inden foredraget, da de ellers, formentligt, vil have lukket ved foredragets afslutning kl. 21.

Det er snart 50 år siden det første menneske satte fod på Månen, hvordan kan det være at vi endnu ikke har sat mennesker på Mars?! Det skyldes at det er meget risikabelt og meget dyrt: Mars er over 7 måneders rumrejse væk og alt hvad astronauterne skal bruge skal medbringes fra Jorden. Det gør at raketten, som skal opsendes, bliver meget tung! Vægt er lig med penge og derfor er omkostningerne ved en bemandet mission til Mars på nuværende tidspunkt alt for høje. Der forskes derfor I hvordan man kan medbringe så lidt gods som muligt og hvordan astronauterne kan blive selvforsynende på Mars. En grundsten i denne forskning er hvordan man kan bruge biologi i Rummet! Christina Toldbo er uddannet astrofysiker fra Niels Bohr Instituttet i København. Hun har forsket i at genmanipulere planten mos til at overleve de voldsomme temperatursvingninger, der findes på Mars og skrevet speciale hos en tidligere astronaut i at gro alger i såkaldte photo-bioreaktorer til langvarige rummissioner.

Vidste du Matematisk Kantine har aftenåbent fra 17.00-20.30? Køb kaffe og kage i pausen eller gør en tur ud af det og spis aftensmad dernede med dine elever før foredraget. I kan også møde os dernede til en uformel snak - se efter de sorte UNF t-shirts. Bemærk at nogle aftener kan alle borde være optaget. Læs mere og bestil bord her.

CHRISTINA TOLDBO

Msc,

Astronomi
Fysik
Rumfart

Praktisk info

FOREDRAG • UNF Aarhus

Torsdag d. 8. November 2018

kl. 19.15- 21.00

Auditorium F, Institut for Matematik, Aarhus Universitet

Ny Munkegade 118
8000 Aarhus C

VIS KORT