UNF / Aktiviteter / 27. september 2018 • Livets molekyler

Livets molekyler

Foredrag ved Thomas Lykke-Møller Sørensen

TORSDAG D. 27. SEPTEMBER 2018
UNF Aarhus

Biomolekyler betegner cellens makromolekyler såsom proteiner, RNA og DNA, der styrer alle cellens funktioner. For at forstå hvordan cellebiologien danner basis for liv og avancerede funktioner som bevidsthed og hukommelse, må vi derfor undersøge hvordan disse biomolekyler ser ud, og hvordan de danner komplicerede samspil med hinanden og substrater og cofaktorer i cellen. Disse studier betegnes strukturbiologi og anvender biofysiske metoder såsom røntgenkrystallografi og elektronmikroskopi. På samme måde skal vi for at forstå en cykel observere, hvordan den ser ud - men ikke kun det: også hvordan delene bevæger sig, så cyklen kører, og hvordan den fornødne energi tilføres gennem pedalerne eller ved rul ned ad bakke. Så for at forstå biomolekylernes funktion skal vi faktisk bestemme flere strukturer, der afspejler forskellige funktionelle tilstande, og dertil undersøge hvornår og på hvilke tidsskalaer molekylerne skifter mellem disse forskellige tilstande – ”molekylær dynamik” betegnes det. Det kan vi opnå ved spektroskopiske metoder, hvor man har tilføjet fx magnetiske eller fluorescerende egenskaber i biomolekylerne på en måde, så dynamikken forårsager målelige ændringer på disse egenskaber, endda på enkelt-molekyleniveau.

Foredraget vil forklare hvordan disse metoder fungerer og kombineres, og hvordan vi kan anvende dem til at afdække basale spørgsmål om biologiske processer, sygdomme, lægemidler og bioteknologi.

Billedet er taget af Milena Laban, en tidligere UNF formand. Det viser et 2D class average elektronmikrosopi-billede af et membranprotein i en detergent-micelle (den lysere boble omkring et midtersegment)

Det anbefales at møde senest 15 minutter før arrangementer, da vi ellers vil frigive reserverede pladser.

Vidste du Matematisk Kantine har aftenåbent fra 17.00-20.30? Køb kaffe og kage i pausen eller gør en tur ud af det og spis aftensmad dernede med dine elever efter foredraget. I kan også møde os dernede til en uformel snak - se efter de sorte UNF t-shirts. Bemærk at nogle aftener kan alle borde være optaget. Læs mere og bestil bord her.

THOMAS LYKKE-MØLLER SØRENSEN

Thomas Lykke-Møller Sørensen

Professor, Aarhus Universitet, Institut for Molekylærbiologi og Genetik - DANDRITE

Praktisk info

FOREDRAG • UNF Aarhus

Torsdag d. 27. September 2018

kl. 17.15- 19.00

Auditorium E, Institut for Matematik, Aarhus Universitet

Ny Munkegade 118
8000 Aarhus C

VIS KORT