UNF / Aktiviteter / 7. marts 2017 • Molecular machines

Molecular machines

Foredrag ved Jan Oskar Jeppesen

TIRSDAG D. 7. MARTS 2017
UNF Aalborg

I 1959 afholdte Richard Feynman en tale under titlen "There's Plenty of Room at the Bottom". Her udstedte han en udfordring om at lave en motor der var under 1/64 kubiktomme, eller 0.26 mm^3, med en dusør på $1.000.

Ingeniøren William McLellan fik præmien 11 måneder senere, med en motor som vejede 250 mikrogram. Formålet var blandt andet at sætte gang i en ny bølge af innovation, hvor man tænkte i mindre maskiner i stedet for kraftigere maskiner.

Men når man når en given størrelse opstår der begrænsninger for mekaniske maskiner, og derfor bliver man nødt til at tænke nyt. Begrænsningerne kan overvindes ved at gå fra den makroskopiske verden som vi kender, til den mikroskopiske verden hvor man kan designe på molekylært niveau.

Nobelprisen i kemi i 2016 gik til Fraser Stoddart, Jean-Pierre Sauvage og Ben Feringa, med overskriften "for the design and synthesis of molecular machines". Men hvad er en molecular machine, og hvordan fremstilles de? Det, og meget andet, kan du få svar på når professor Jan O. Jeppesen tager dig med ind i denne forundeligere verden, hvor hundrede af nutidens computere kan være på det areal, der svarer til størrelsen af ét enkelt sandkorn!

JAN OSKAR JEPPESEN

Jan Oskar Jeppesen

Professor, Department of Physics, Chemistry and Pharmacy, SDU

Kemi

Praktisk info

FOREDRAG • UNF Aalborg

Tirsdag d. 7. Marts 2017

kl. 19.00- 21.00

CREATE, Aalborg Universitet

Rendsburggade 14
9000 Aalborg